Здорове харчування для дітей-Користь гречки!!!!!


На початку карантину одним із продуктів, яким українці запасалися найбільше, була гречка. Це наш суперфуд, "зерно сили", обов'язковий інгредієнт здорового харчування.
Чим же вона така корисна? 🤔
Гречка - це хороше джерело білка та дуже корисних для нашого здоров'я складних вуглеводів. Також вона містить у собі тіамін, рибофлавін, ніацин, фолат, вітамін К, вітамін В6.
Всі ці корисності насичують наш організм здоров'ям. Зокрема, завдяки клітковині покращується рівень холестерину в крові, що, у свою чергу, знижує ризик серцевих захворювань, діабету, інсульту та ожиріння.
Харчові волокна (клітковина) допомагають нашому кишечнику ефективніше перетравлювати їжу.
Білка у гречці не багато, але завдяки добре збалансованому амінокислотному складу, білок в гречці є дуже якісним. Він особливо багатий на амінокислоти лізин та аргінін.
Гречка багатша мінеральними речовинами, порівняно з іншими зерновими, такими як рис, пшениця та кукурудза. Найпоширенішими мінералами в гречці є:
▪️ Марганець. Міститься в цільних зернах, необхідний для здорового обміну речовин, росту, розвитку та антиоксидантної захисної сили організму.
▪️ Мідь. Є важливим мікроелементом, який корисний серцю, якщо їсти її в невеликій кількості.
▪️ Магній. Знижує ризик виникнення різних хронічних захворювань, таких як діабет другого типу та захворювання серця.
▪️ Залізо. Дефіцит цього важливого мінералу призводить до анемії - стану, що характеризується зниженою кисневою здатністю крові.
▪️ Фосфор. Цей мінерал відіграє важливу роль у зростанні та підтримці тканин організму.
Порівняно з іншими зерновими, мінерали в вареній гречаній крупі особливо добре засвоюються. Це пояснюється тим, що в гречці досить мало фітинової кислоти.
Окрім того, гречка багата різноманітними рослинними сполуками антиоксидантів, яких значно більше, ніж в таких зернових як ячмінь, овес, пшениця та жито.
▪️ Рутин. Основний поліфенол у гречці, який може знизити ризик раку та запальних процесів, знизити артеріальний тиск та покращити ліпідний профіль у крові.
▪️ Кверцетин. Кверцетин, який міститься у багатьох рослинних продуктах, є антиоксидантом, який може мати корисний вплив на здоров'я, включаючи зниження ризику раку та серцевих захворювань.
▪️ Вітексин. Дослідження на тваринах свідчать, що вітексин може мати ряд переваг для здоров'я. Однак надмірне споживання може сприяти збільшенню щитовидної залози.
▪️ D-хіро-інозитол. Це унікальний тип розчинних вуглеводів, що знижує рівень цукру в крові та може принести користь для лікування діабету.
Варіанти страв з гречки:
✔️ Гречана каша - корисна альтернатива звичайним крупам для сніданку.
✔️ Млинці з гречаного борошна, які добре поєднуються з ягодами.
✔️ Гречана крупа є прекрасним доповненням до салату. Відварити гречану крупу в підсоленій воді перед додаванням в салат.
✔️ Гречані кекси - це смачний і корисний варіант десерту.
А ви любите гречку?

Комментарии

Популярные сообщения